top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraKlára Benešová, M.A.

Ministr Jurečka chce zvýšit příspěvěk na péči. Má dvě varianty

Handicapovaní lidé, kteří pobírají příspěvek na péči, by se mohli ve druhé polovině příštího roku dočkat jeho zvýšení. Otázkou ale zatím je, zda ve všech jeho stupních, či pouze ve třech nejvyšších. Do budoucna by se také neměla tato dávka zvyšovat novelizací zákona, ale nařízením vlády.


Tento návrh je ve dvou variantách. Podle první by se první stupeň pro nejméně handicapované mohl zvednout z 880 na 2000 korun. Druhý stupeň pak ze 4400 na 5500 korun, třetí ze 12 800 na 15 400 Kč a čtvrtý z 19 200 na 23 100 korun.


Zvažuje se také, že by se více zvýšil příspěvek pro lidi v domácí péči, pro ty v ústavní péči pak méně. Má to motivovat k tomu, aby nemocní a zdravotně postižení lidé zůstávali v domácím prostředí.


Ministerstvo také do roku 2025 chce zavést příspěvek pro handicapované lidi extrémně závislé na péči druhých. Tedy by šlo o vytvoření jakéhosi pátého stupně.


Aktuální informace, které se týkají příspěvku na péči poskytujeme v rámci základního sociálního poradenství zdarma. Pro naše klienty také s podáním příspěvku dokážeme pomoci.



9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page